W tym artykule:

  1. Składniki na gofry jabłkowe
  2. Jak zrobić gofry jabłkowe?
  3. Jak podawać gofry jabłkowe?
  4. Makroskładniki dla jednej porcji gofrów zawijanych
Reklama

Gofry królują wśród letnich propozycji. Najbardziej kojarzą się z budkami nad morzem. Tak naprawdę można kupić je wszędzie, może nie będzie tylu miejsc do wyboru, ale znajdziecie je we wszystkich miejscowościach turystycznych. Jednak ich ceny pozostawiają wiele do życzenia. Domowe wersje są o wiele tańsze, zdrowsze i zawsze świeże. Tradycyjne przepisy wymagają zrobienia ciasta, niby sprawa jest szybka i łatwa, ale jednak trzeba nastawić się na trochę pracy. Świetną alternatywą są gofry z ciasta francuskiego, do których wystarczy przygotować podstawowe nadzienie i dodatki.

Składniki na gofry jabłkowe

  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża łyżka śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ciasto francuskie – starczy na 4 gofry, powyższe składniki wystarczą na zrobienie 1 porcji

Jak zrobić gofry jabłkowe?

  1. Ciasto francuskie wyjmijcie z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przygotowań, inaczej może się łamać. Oczywiście jest to sytuacja idealna, jak poleży krócej w temperaturze pokojowej, to nic się nie stanie, po prostu tu i ówdzie może pęknąć, ale też nie musi.
  2. Jabłko umyjcie dokładnie, ponieważ nie obieramy go ze skórki (jeśli wam przeszkadza, to nie ma problemu, można je oczywiście obrać). Przekrójcie je na pół i wydrążcie gniazdo nasienne. Z jednej połówki zróbcie półplasterki, a z drugiej kosteczkę.
  3. Do małej miseczki wsypcie łyżeczkę cynamonu – możecie dosypać mniej – do tego łyżkę cukru, tak naprawdę może być dowolny. Sprawdzi się również zamiennik, na przykład w postaci ksylitolu lub erytrytolu. Dobrze wymieszajcie składniki.
  4. Płat ciasta francuskiego rozwińcie na blacie, możecie pod spód podłożyć deskę, żeby przez przypadek go nie uszkodzić. Potnijcie je na 4 prostokąty, wzdłuż krótszej krawędzi – pamiętajcie, że w przypadku 4 porcji musicie zwiększyć ilość składników. Możecie też wcześniej mniej więcej zmierzyć wielkość waszej gofrownicy.
  5. Połowę spodu 1 porcji ciasta francuskiego posypcie cynamonem z cukrem. Ułóżcie na nim półplasterki jabłka. Drugą połowę ciasta złóżcie, nakładając ją na owoce.
  6. Gofrownicę rozgrzejcie zgodnie z instrukcją danego producenta. Jak już będzie gotowa, ułóżcie w niej zawiniątko z jabłkami. Pieczcie do zrumienienia, potrwa to kilka minut, zazwyczaj urządzenie sygnalizuje zakończony proces. Czasem jednak gofry jabłkowe wymagają dodatkowego podpieczenia.
  7. W tym czasie jabłko pokrojone w kosteczkę, przesmażcie przez chwilkę na maśle lub podduście w rondelku. Powinny zachować swój kształt.
  8. Wypieczone gofry przełóżcie na talerz, na wierzchu ułóżcie kosteczki jabłek, a także śmietanę lub jogurt.
gofrownica

Jak podawać gofry jabłkowe?

Gofry jabłkowe z ciasta francuskiego cynamonowo-cukrową posypką dobrze komponują się z większością standardowych dodatków. Jeśli nie macie pomysłów na podanie, to poniżej wymieniamy kilka propozycji:

  • rodzynki do środka, rozsypane na jabłkach
  • lody śmietankowe lub waniliowe
  • bita śmietana
  • sosy: czekoladowy, karmelowy, waniliowy lub owocowy, na przykład sos jagodowy
  • frużelina owocowa lub po prostu dżem – smaki dowolne, według uznania
  • dodatkowa posypka z cynamonu lub cukru pudru
  • duszone/smażone owoce – jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, maliny
  • świeże owoce – truskawki, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki, wiśnie, czereśnie, poziomki, jagody, brzoskwinie, morele, nektarynki, banany
  • krem czekoladowy, orzechowy lub kokosowy

Makroskładniki dla jednej porcji gofrów zawijanych

  • Energia: 257.5 kcal
  • Białko: 3.25 g
  • Tłuszcz: 14.53 g
  • Węglowodany całkowite: 28.8 g
  • Błonnik: 2.45 g
  • Węglowodany netto: 26.35 g

Łączne wartości dla całego dania:

  • Energia: 1030 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 58.13 g
  • Węglowodany całkowite: 115.2 g
  • Błonnik: 9.8 g
  • Węglowodany netto: 105.4 g
Reklama

Pamiętajcie, że podane wartości dotyczą dokładnie takich składników, jak w powyższym przepisie, bez innych dodatków, na przykład w postacie bitej śmietany, lodów lub polewy czekoladowej.

Reklama
Reklama
Reklama