W tym artykule:

  1. Z jakiego mięsa zrobić mielone, aby były najlepsze?
  2. Co dodać do kotletów mielonych, aby były smaczniejsze?
Reklama

Kotlety mielone to nie tylko niedzielny obiad, ale także dobry pomysł na ulubione danie w ciągu tygodnia. Niestety nie każdy z was podziela tę opinię. Jeżeli znudziły wam się i szukacie alternatywy, która będzie jeszcze lepsza niż tradycyjny kotlet, przeczytajcie naszą poradę. Ten składnik zrewolucjonizuje wszystko, a wy na nowo odkryjecie to powszechnie znane danie.

Z jakiego mięsa zrobić mielone, aby były najlepsze?

Mięso użyte do kotletów mielonych powinno być najlepszej jakości. Nie używajcie tego gotowego, paczkowanego w sklepach. Najlepiej udać się do zaufanego rzeźnika i poprosić o odpowiednie kawałki mięsa na kotlety mielone. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że dostaniecie taki kawałek, który nie będzie suchy i wiórowaty.

bardzo ważne jest, aby pojawiło się mięso wieprzowe, wołowe oraz drobiowe, najlepiej z indyka. Tylko takie połączenie gwarantuje sukces. Smaki przegryzą się, a tekstura mielonych po usmażeniu będzie wprost nie do opisania. Dzięki takiej mieszance mięs będą soczyste i jednocześnie bardzo chrupiące z zewnątrz.

Co dodać do kotletów mielonych, aby były smaczniejsze?

Czy uwierzycie, ze jeden składnik może zrewolucjonizować klasyczne mielone? Tak i jest to kasza gryczana. Dodana do nich sprawia, że nabierają nowego smaku i wyrazistości. Nigdy nie jedliście jeszcze tak dobrych kotletów.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • 5 pieczarek
  • cebula
  • ćwiartka chudego twarogu
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Mięso mielone wołowe dopraw solą i pieprzem. Odstaw na około 10 minut. Następnie ugotuj kaszę gryczaną na sypko - może być również biała, niepalona. Zeszklijcie cebulę na oleju. Dodajcie do masy z mięsa, twarogu i kaszy. Dokładnie wyróbcie całość. Dodajcie zeszklone na cebuli posiekane pieczarki i wmieszajcie w mięso. Przygotujcie kulki kotletów mielonych i obtoczcie w bułce tartej. Smażcie na złoty kolor. Na drugiej patelni duście pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią i tymiankiem. Przełóżcie do sosu kotlety i podawajcie razem.

Jeżeli wolicie bardziej chrupkie kotlety, polejcie je sosem dopiero na talerzu.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama