W tym artykule:

  1. Jak zrobić naleśniki, żeby były jeszcze smaczniejsze?
  2. Przepis na naleśniki ze zsiadłym mlekiem
  3. Z czym podawać naleśniki na zsiadłym mleku?
Reklama

Ciężko znaleźć osobę, która nie lubi naleśników, bo takie placuszki to jeden z najszybszych, najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów na posiłek. Zwykle robimy je z prostego zestawu: mleko, jajka, mąka, ale można inaczej. Wystarczy podmienić nabiał na inny, a tak przygotowane placuszki będą równie proste w przygotowaniu, za to znacznie lepsze w smaku i bardziej mięciutkie. Zyskają też wyjątkową elastyczność, więc nie ma tu mowy o żadnym rwaniu się podczas przewracania na patelni, czy przy zawijaniu.

Jak zrobić naleśniki, żeby były jeszcze smaczniejsze?

Lista składników to przepisu na naleśniki jest krótka i banalnie prosta. Potrzebujemy bowiem tylko mleka, jajka i mąki, choć niektórzy dodatkowo używają jeszcze wody gazowanej dla większej puszystości ciasta. Inni dodają do masy odrobinę oleju, aby nie móc smażyć ciasto naleśnikowe na suchej patelni już bez dodatku żadnego tłuszczu.

Zamiast mleka i wody można jednak używać innej nabiałowej bazy. Coraz popularniejsze robią się naleśniki na maślance, kefirze, czy jogurcie naturalnym, ale mało kto wie, że genialne ciasto naleśnikowe można zrobić na bazie zsiadłego mleka. Takie placuszki są idealnie miękkie i puszyste, a dodatkowo mają znacznie więcej smaku, dlatego koniecznie musicie ich spróbować chociaż raz. Przepis jest banalnie prosty i poza podmianą zwykłego mleka na to kwaśne, nie wymaga żadnych innych kombinacji. Trzeba tylko trzymać się proporcji każdego ze składników, a te znajdziecie poniżej.

naleśniki

Przepis na naleśniki ze zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • 1 szklanka zsiadłego mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • 1 duże jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Zsiadłe mleko dokładnie wymieszajcie trzepaczką lub mikserem z dużym jajkiem i szczyptą soli.
  2. Następnie stopniowo wsypujcie do tego przesianą mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
  3. Na koniec, gdy masa będzie już jednolita, wlejcie olej i po raz ostatni wymieszajcie całość.
  4. Gotowe ciasto naleśnikowe wylewajcie porcjami na dobrze rozgrzaną patelnię, tworząc cienkie placuszki.
  5. Naleśniki ze zsiadłego mleka smażcie na średniej mocy palnika, aż będą rumiane z obu stron.
Naleśniki

Z czym podawać naleśniki na zsiadłym mleku?

Tak przygotowane naleśniki ze zsiadłego mleka świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Możecie więc zastosować je na wiele sposobów, pakując do środka wszelkie ulubione nadzienia. W słodkim wydaniu doskonale sprawdzą się tutaj domowe dżemy, konfitury, powidła i musy owocowe, a także masło orzechowe, serek mascarpone, czy różnego rodzaju czekoladowe kremy do smarowania.

Z kolei naleśniki na słono możecie wypełnić grzybami, kurczakiem, warzywami, beszamelem, czy blanszowanym szpinakiem z dodatkiem sera feta. Pysznym pomysłem będą też naleśniki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie prezentują się na stole. Co więcej, takie mięciutkie i elastyczne doskonale sprawdzą się także na krokiety z pieczarkami, mięsem, czy też krokiety ruskie.

Reklama

A jeśli szukacie ciekawych przystawek na imprezę, przygotujcie gościom tort naleśnikowy i to nie tylko na słodko, ale i w wersji na słono. Taki wytrawny torcik zrobicie z dodatkiem sporej ilości sera, sosu oraz smażonego mielonego mięsa lub ulubionej szynki w plasterkach.

naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama