Zylc z łopatki to tradycyjny kaszubski przysmak. Zmielcie, zalejcie i upchajcie do słoików

W tym artykule:
Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o kaszubskim przysmaku, jakim jest zylc, to koniecznie musicie skosztować tego regionalnego dania. Robi się je banalnie prosto i tylko z kilku podstawowych składników, za to smak i konsystencja zachwycają przy każdym gęsie. Dowiedzcie się więcej o tej potrawie i poznajcie najprostszy przepis.
Co to jest zylc?
Zylc kaszubski to nic innego jak galareta wieprzowa, ale z bardzo drobno zmielonymi kawałkami mięsa. Taki przysmak idealnie sprawdza się jako szybka przekąska, szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Z czego robi się zylc? Dawniej przygotowywało się go głównie przy okazji uboju świni, gdyż wtedy można było od razu wykorzystać na przykład głowiznę, nóżki czy skórki, które zostawały po oddzieleniu mięsa. Obecnie możemy spotkać różne wersje tego przepisu, na przykład ze zwykłej łopatki wieprzowej, a czasem nawet i ze... śledziami. Zanim jednak zaczniecie eksperymentować, najpierw zobaczcie, jak przygotować podstawowy kaszubski zylc z łopatki i koniecznie spróbujcie tego taniego przysmaku.

Jak ugotować zylc?
Przepis na zylc robi się niemal tak samo jak klasyczną wieprzową galaretę, ale jest tu jedna ważna różnica. Otóż w tym przypadku do gotowania mięsa dodaje się ocet jabłkowy, dzięki czemu mięso i kości uwalniają jeszcze więcej naturalnego kolagenu, a my nie musimy już dodawać żadnej żelatyny. Nie wolno jednak przesadzać z tym składnikiem, dlatego zapamiętajcie prostą proporcję 1:1, czyli 1 łyżka octu na każdy litr wody.
Ważne jest też, aby w garnku pojawiły się liczne przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie i oczywiście sól z pieprzem. Niektórzy dodatkowo dorzucają też do garnka z mięsem i kośćmi różne warzywa, na przykład marchew, czy korzeń pietruszki, ale nie jest to obowiązkowa pozycja. Gdy macie już w garnku skompletowaną całą listę składników, zostaje tylko gotowanie na wolnym ogniu. Trzeba tu jednak uzbroić się w cierpliwość, bo całość powinna trwać kilka dobrych godzin. Najlepiej przeliczyć czas gotowania na gramaturę mięsa, czyli każdy kilogram mięsiwa gotować przez około 2-3 godziny.
Ugotowane mięso wyjmujemy w wywaru, a następnie oddzielamy je od kości i drobno mielimy w maszynce. Na koniec musimy już tylko ponownie wrzucić zmielone mięso ze skórami do bulionu, dolać kolejną porcję octu. Gotową mieszankę najlepiej przełożyć do niewielkich miseczek, a wtedy po odstawieniu na całą noc do lodówki wyjdą z nich kształtne galaretki.

Prosty przepis na zylc z łopatki
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 1 kg kości wieprzowych (najlepiej z karkówki),
- 1 nóżka wieprzowa,
- 2 liście laurowe,
- 1 czubata łyżeczka majeranku,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki octu.
Przygotowanie:
- Łopatkę wieprzową i kości wypłuczcie. Kości warto dodatkowo opalić, aby pozbyć się ewentualnych włosków. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierzcie.
- Wszystkie składniki wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Dodajcie też przyprawy (oprócz cukru) i zacznijcie gotować całość na małej mocy palnika. Powinno to trwać około 2 godzin, aż mięso będzie całkowicie miękkie i zacznie się rozpadać pod widelcem.
- Ugotowane mięso wyjmijcie z garnka, oddzielcie od kości i zmielcie drobno w maszynce. Następnie zmielone mięso wymieszajcie z 1 litrem wywaru z gotowania i ponownie zagotujcie całość. Dodajcie cukier i ocet, a potem przelejcie całość do miseczek lub słoików.
- Gotowy zylc w wybranych pojemnikach odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a potem przekładamy do lodówki na całą noc.
Źródło: ogrodnikwpodróży.pl


