Czym zastąpić mąkę krupczatkę? 3 najlepsze zamienniki

- Joanna Pieczyrak
W tym artykule:
Mąka krupczatka zyskuje coraz większą popularność, podobnie jak tortowa. Rodzaj mąki wybrany do ciasta ma wpływ na jego smak, konsystencję oraz stopień jego kruchości. Nie macie jej akurat w swojej szafce, a przepis wymaga tego składnika? Nie panikujcie, można sobie z tym poradzić. Podpowiadamy czym zastąpić mąkę krupczatkę.
Do wypieków ciast, ciasteczek, tortów, bab oraz innych wyrobów cukierniczych używa się różnych rodzajów mąk, określanych jako typy i zaopatrzonych w numery. To wskaźniki określające udział składników mineralnych w jednostce. Im wyższy numer, tym mąka jest cięższa. Ma to wpływ na wypiek, dlatego warto się w tym orientować.
- z mąk o niskich numerach od 450 do 720 powstają lekkie, puszyste ciasta w typie piaskowych, kruchych, ucieranych i tortowych,
- mąkę typu 850 i wyższą najczęściej używa się do wyrobu chleba i innego pieczywa,
- mąka o niskim numerze 450 używana jest do produkcji ciast i tart na kruchym spodzie przekładanych owocami, masą makową oraz bakaliami. Ciasto jest bardzo delikatne, łatwo się łamie, ale jednocześnie jest lekkie i bardzo smaczne. Mąka z tym numerem nosi nazwę mąki krupczatki.
Czym jest mąka krupczatka?
Pomimo wielu zalet, wyrobów z mąki krupczatki nie powinny spożywać osoby zmagające się z nietolerancją glutenu i insulinoopornością. Gluten jako silny alergen może być przyczyną powstania u nich pokrzywki, duszności oraz innych objawów uczulenia. Mąkę krupczatkę mogą natomiast stosować osoby na diecie odchudzającej bądź dbające o linię. Stosunkowo niska kaloryczność produktu nie przyczynia się do wzrostu nadwagi, szczególnie gdy w parze z dietą idą ćwiczenia fizyczne.
Mąka krupczatka w kuchni
Mąka krupczatka to dość grubo zmielony produkt, który idealnie nadaje się do przygotowywania kruszonki. Delikatne grudki ciasta rozprowadzone na powierzchni wypieku, po zadziałaniu wysokiej temperatury piekarnika, doskonale chrupią i świetnie smakują.
Ten typ mąki dobrze sprawdza się również w innych rodzajach ciasta:
- biszkopty zyskują na lekkości,
- babki piaskowe na kruchości,
- a wypieki z ciasta francuskiego z dodatkiem krupczatki nie mają sobie równych.
Warto zaznaczyć, że konsystencja krupczatki nadaje ciastom najwyższej kruchości. Równie dobrze sprawdza się do wyrobu:
Po ugotowaniu, produkty nie sklejają się i zyskują na smaku. Można z niej zrobić też naleśniki, racuchy, a nawet jako panierkę do schabowych i ryby. Dzięki grubszemu przemiałowi świetnie przyczepia się do mięsa i przyjemnie rumieni w kontakcie z gorącym tłuszczem, dlatego można zastąpić nią popularną bułkę tartą.
Najlepsze zamienniki mąki krupczatki
Zastąpienie jednej mąki innym typem jest możliwe, natomiast zamiana jednego rodzaju mąki zupełnie inną – to już nieco bardziej złożony problem. Mąka krupczatka, ze względu na swoją postać drobniutkiej kaszki, jest dość trudna do zastąpienia. Oprócz konsystencji, w trakcie zamiany trzeba uwzględnić nie tylko jej sypkość, ale również kleistość i właściwości pęczniejące. Z tego powodu, jednym z proponowanych zamienników jest użycie mąki semoliny, która przypomina krupczatkę pod wieloma względami, dlatego stanowi dla niej wprost idealny substytut. Bardzo często wykorzystywana jest ona w kuchni włoskiej – do wyrobu makaronów i ciasta na pizzę. Semolina produkowana jest z pszenicy durum, czyli ziarna o podwyższonej wartości, zwiększonej ilości glutenu oraz bardziej żółtej barwie. Pszenica durum uprawiana jest od wieków w północnej Afryce, a także na Bliskim Wschodzie.
- Mieszanka mąki pszennej i ziemniaczanej - jako substytut mąki krupczatki można wykorzystać mieszankę mąki pszennej i ziemniaczanej. Wydaje się, że to dość niecodzienne połączenie, ale podobnie, jak w mące krupczatce, chodzi tutaj o zwiększoną puszystość przygotowywanego ciasta. Należy ściśle przestrzegać proporcji obydwu mąk. Z odmierzonej szklanki mąki pszennej dowolnego typu, ale takiej, której używamy do pieczenia ciast, odejmujemy 2 łyżki. Tę ilość należy uzupełnić mąką ziemniaczaną. Obydwie mąki trzeba bardzo dobrze wymieszać i przesiać. To wpłynie na lekkość mieszanki i dobre jej napowietrzenie. Tak przygotowaną mąkę można użyć do wypieków ciast, ciasteczek i tarty z wytrawnymi dodatkami. Można przetestować ją w czasie rrobienia domowego makaronu i pierogów.
- Mąka pszenna tortowa - co zamiast krupczatki dodać do ciast? Podobnie, jak mąka krupczatka, mąka pszenna tortowa to prawdziwa bomba błonnika, wapnia i żelaza. Ten typ mąki bogaty jest również w gluten i skrobię. Taki skład wpływa na konsystencję i stan wypieków cukierniczych oraz innych wyrobów kulinarnych. Dzięki składnikom zawartym w mące tortowej wyrobione ciasto jest bardzo elastyczne i zwarte, ale jednocześnie delikatne, lekkie oraz kruche. Zdecydowanie, najbardziej nadaje się do ciast biszkoptowych, francuskich, piaskowych oraz tortów. Sprawdzi się również w naleśnikach, gofrach, pierogach i ciasteczkach kruchych, a nawet może być składnikiem zasmażki zagęszczającej sosy i zupy. Należy jednak pamiętać, że, ze względu na obecność glutenu, ten rodzaj mąki nie jest polecany osobom z nietolerancją tego składnika, czyli chorym na celiakię.
- Semolina - zamienniki krupczatki w postaci mąki tortowej i mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej najczęściej wykorzystywane są w ostateczności. Za to doskonałym substytutem jest semolina. Pod tą tajemniczą dla wielu Polaków nazwą, kryją się gruboziarniste mąki i drobniutkie kasze z pszenicy durum. Semolina ma lekko żółtawe zabarwienie i ogromnym zainteresowaniem cieszy się we Włoszech. Świetnie sprawdza się zarówno do słodkich wypieków, jak i dań słonych.

