W tym artykule:

  1. Czym jest mąka krupczatka?
  2. Mąka krupczatka w kuchni
  3. Najlepsze zamienniki mąki krupczatki
Reklama

Mąka krupczatka zyskuje coraz większą popularność, podobnie jak tortowa. Rodzaj mąki wybrany do ciasta ma wpływ na jego smak, konsystencję oraz stopień jego kruchości. Nie macie jej akurat w swojej szafce, a przepis wymaga tego składnika? Nie panikujcie, można sobie z tym poradzić. Podpowiadamy czym zastąpić mąkę krupczatkę.
Do wypieków ciast, ciasteczek, tortów, bab oraz innych wyrobów cukierniczych używa się różnych rodzajów mąk, określanych jako typy i zaopatrzonych w numery. To wskaźniki określające udział składników mineralnych w jednostce. Im wyższy numer, tym mąka jest cięższa. Ma to wpływ na wypiek, dlatego warto się w tym orientować.

  • z mąk o niskich numerach od 450 do 720 powstają lekkie, puszyste ciasta w typie piaskowych, kruchych, ucieranych i tortowych,
  • mąkę typu 850 i wyższą najczęściej używa się do wyrobu chleba i innego pieczywa,
  • mąka o niskim numerze 450 używana jest do produkcji ciast i tart na kruchym spodzie przekładanych owocami, masą makową oraz bakaliami. Ciasto jest bardzo delikatne, łatwo się łamie, ale jednocześnie jest lekkie i bardzo smaczne. Mąka z tym numerem nosi nazwę mąki krupczatki.

Czym jest mąka krupczatka?

Pomimo wielu zalet, wyrobów z mąki krupczatki nie powinny spożywać osoby zmagające się z nietolerancją glutenu i insulinoopornością. Gluten jako silny alergen może być przyczyną powstania u nich pokrzywki, duszności oraz innych objawów uczulenia. Mąkę krupczatkę mogą natomiast stosować osoby na diecie odchudzającej bądź dbające o linię. Stosunkowo niska kaloryczność produktu nie przyczynia się do wzrostu nadwagi, szczególnie gdy w parze z dietą idą ćwiczenia fizyczne.

Mąka krupczatka w kuchni

Mąka krupczatka to dość grubo zmielony produkt, który idealnie nadaje się do przygotowywania kruszonki. Delikatne grudki ciasta rozprowadzone na powierzchni wypieku, po zadziałaniu wysokiej temperatury piekarnika, doskonale chrupią i świetnie smakują.
Ten typ mąki dobrze sprawdza się również w innych rodzajach ciasta:

  • biszkopty zyskują na lekkości,
  • babki piaskowe na kruchości,
  • a wypieki z ciasta francuskiego z dodatkiem krupczatki nie mają sobie równych.

Warto zaznaczyć, że konsystencja krupczatki nadaje ciastom najwyższej kruchości. Równie dobrze sprawdza się do wyrobu:

Po ugotowaniu, produkty nie sklejają się i zyskują na smaku. Można z niej zrobić też naleśniki, racuchy, a nawet jako panierkę do schabowych i ryby. Dzięki grubszemu przemiałowi świetnie przyczepia się do mięsa i przyjemnie rumieni w kontakcie z gorącym tłuszczem, dlatego można zastąpić nią popularną bułkę tartą.

Najlepsze zamienniki mąki krupczatki

Zastąpienie jednej mąki innym typem jest możliwe, natomiast zamiana jednego rodzaju mąki zupełnie inną – to już nieco bardziej złożony problem. Mąka krupczatka, ze względu na swoją postać drobniutkiej kaszki, jest dość trudna do zastąpienia. Oprócz konsystencji, w trakcie zamiany trzeba uwzględnić nie tylko jej sypkość, ale również kleistość i właściwości pęczniejące. Z tego powodu, jednym z proponowanych zamienników jest użycie mąki semoliny, która przypomina krupczatkę pod wieloma względami, dlatego stanowi dla niej wprost idealny substytut. Bardzo często wykorzystywana jest ona w kuchni włoskiej – do wyrobu makaronów i ciasta na pizzę. Semolina produkowana jest z pszenicy durum, czyli ziarna o podwyższonej wartości, zwiększonej ilości glutenu oraz bardziej żółtej barwie. Pszenica durum uprawiana jest od wieków w północnej Afryce, a także na Bliskim Wschodzie.

Reklama
  • Mieszanka mąki pszennej i ziemniaczanej - jako substytut mąki krupczatki można wykorzystać mieszankę mąki pszennej i ziemniaczanej. Wydaje się, że to dość niecodzienne połączenie, ale podobnie, jak w mące krupczatce, chodzi tutaj o zwiększoną puszystość przygotowywanego ciasta. Należy ściśle przestrzegać proporcji obydwu mąk. Z odmierzonej szklanki mąki pszennej dowolnego typu, ale takiej, której używamy do pieczenia ciast, odejmujemy 2 łyżki. Tę ilość należy uzupełnić mąką ziemniaczaną. Obydwie mąki trzeba bardzo dobrze wymieszać i przesiać. To wpłynie na lekkość mieszanki i dobre jej napowietrzenie. Tak przygotowaną mąkę można użyć do wypieków ciast, ciasteczek i tarty z wytrawnymi dodatkami. Można przetestować ją w czasie rrobienia domowego makaronu i pierogów.
  • Mąka pszenna tortowa - co zamiast krupczatki dodać do ciast? Podobnie, jak mąka krupczatka, mąka pszenna tortowa to prawdziwa bomba błonnika, wapnia i żelaza. Ten typ mąki bogaty jest również w gluten i skrobię. Taki skład wpływa na konsystencję i stan wypieków cukierniczych oraz innych wyrobów kulinarnych. Dzięki składnikom zawartym w mące tortowej wyrobione ciasto jest bardzo elastyczne i zwarte, ale jednocześnie delikatne, lekkie oraz kruche. Zdecydowanie, najbardziej nadaje się do ciast biszkoptowych, francuskich, piaskowych oraz tortów. Sprawdzi się również w naleśnikach, gofrach, pierogach i ciasteczkach kruchych, a nawet może być składnikiem zasmażki zagęszczającej sosy i zupy. Należy jednak pamiętać, że, ze względu na obecność glutenu, ten rodzaj mąki nie jest polecany osobom z nietolerancją tego składnika, czyli chorym na celiakię.
  • Semolina - zamienniki krupczatki w postaci mąki tortowej i mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej najczęściej wykorzystywane są w ostateczności. Za to doskonałym substytutem jest semolina. Pod tą tajemniczą dla wielu Polaków nazwą, kryją się gruboziarniste mąki i drobniutkie kasze z pszenicy durum. Semolina ma lekko żółtawe zabarwienie i ogromnym zainteresowaniem cieszy się we Włoszech. Świetnie sprawdza się zarówno do słodkich wypieków, jak i dań słonych.
Reklama
Reklama
Reklama