Dynia w garnku - jaką odmianę wybrać i jak przyrządzać?

Dynie królują na naszych stołach od września do grudnia – ich słodycz świetnie komponuje się ze smakami pikantnymi i korzennymi, na które jesienią mamy szczególną ochotę. Dynia jest więc sposobem na lepszy nastrój, rozgrzewkę i kulinarnym wyzwaniem. Jakie odmiany mamy do wyboru?
Czytaj także: Patison - przepisy na smaczne dania
Zobacz też: Przepisy na Halloween
1 z 4

Dynia zwyczajna
Dynia zwyczajna ta najpopularniejsza – okrągła i duża. Zwykle kupujemy kawałki, bo zużycie całej na raz bywa wyzwaniem. Pamiętajcie jednak, że dynię warto przerobić na puree, które można zamrozić – przydaje się do wypieków, zup, placuszków, a nawet koktajli. Należy do mniej słodkich odmian – dlatego jest bardzo uniwersalna, delikatniejsza. Dzięki temu dobrze sprawdzi się nie tylko w kremowej zupie, ale także w nadzieniu do pierożków. Subtelna słodycz dobrze skomponuje się ze smakiem słonego sera, nie będzie dominować. Dobra również do przetworów, na przykład dyni w occie. Pamiętajcie – dynię zwyczajną trzeba obierać! Jeśli zamierzacie ją piec, pokrójcie w plastry i w takiej postaci, posmarowane oliwą, wstawcie do piekarnika – dopiero później obierzcie, bardzo ułatwicie sobie pracę. Najtańsza ze wszystkich dyń!
2 z 4

Dynia hokkaido
Również bardzo popularna. Jest okrągła jak piłka, pomarańczowa na zewnątrz i w środku, zwykle mała – czasem tak mała, że całą dynię można z łatwością wykorzystać do ugotowania garnka zupy. A do zupy hokkaido nadaje się bardzo dobrze, bo jest słodka, ale dobrze komponuje się z wszelkimi przyprawami – szczególnie cynamonem, kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową... To druga odmiana dyni, której nie trzeba obierać – to bardzo wygodne! Całkiem dobrze zachowuje swój kształt podczas obróbki termicznej, więc sprawdza się też jako składnik zapiekanek, potrawek, sałatek.
3 z 4

Dynia makaronowa
Pochodzi z Japonii. Jest zazwyczaj dość niewielka i podłużna, a jej przeciętna waga wynosi od 1 do 1,5 kg. Występuje w różnych kolorach. Wyjątkowa ze względu na strukturą miąższu – po ugotowaniu rozpada się na włókna przypominające makaron! I w takiej formie bywa najczęściej podawana – jako dyniowe spaghetti z różnymi sosami. To nie tylko oryginalny sposób na danie makaronowe, ale także lekki i zdrowy – odpowiedni dla osób na dietach odchudzających, bezglutenowych, lekkostrawnych. Nie musisz jednak stosować żadnej z diet, żeby sięgnąć po dynię makaronową – jest po prostu smacznym i atrakcyjnym wyborem dla każdego.
4 z 4

Dynia muscat
Zwana inaczej dynią prowansalską lub francuską, to odmiana o ciemnozielonym lub piaskowym kolorze skórki i pomarańczowym miąższu. Kształt ma lekko spłaszczony z wyraźnym żebrowaniem. Jest naprawdę słodka i ma wyraźny aromat często opisywany jako melonowy. Im dojrzalsza, tym to wrażenie silniejsze, a więc dynia ta jest mniej uniwersalna – polecamy dynię muscat do konfitur czy dżemów, bo jej słodycz i zapach stają się w tym przypadku wyjątkowym atutem. Pasuje też do ciast i deserów, po upieczeniu staje się jeszcze słodsza. Osobiście nie przepadam za użyciem jej do dań słonych – trudno zrównoważyć ten słodki smak.
Intensywny kolor dynia muscat zawdzięcza dużej zawartości beta-karotenu – jest więc bardzo zdrowa! Skórkę trzeba obrać.

