Jaki ser do pizzy wybrać? Najlepsze rodzaje

- BLUECOPY SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Na pewno wielu z was, podczas przyrządzania domowej pizzy, zastanawia się jaki ser do pizzy wybrać? Wydawać by się mogło, że jest to bardzo prosta sprawa, jednak źle dobrany rodzaj sera, który jest podstawą tej potrawy, może całkowicie zniszczyć smak.
Jaki ser do pizzy wybrać, przygotowując ją w zaciszu domowym dla siebie lub znajomych? Jest to bardzo ważne pytanie, a zarazem decyzja, która mam bardzo duży wpływ na smak. Podczas wyboru sera do pizzy, możesz zaczerpnąć inspirację od Włochów, którzy w przyrządzaniu pizzy są mistrzami. A więc jaki ser do włoskiej pizzy sprawdzi się najlepiej?
Jakiego sera używają Włosi do pizzy?
Skupiając się na pizzy włoskiej, możesz dostrzec, że ich wybór często pada na trzy rodzaje serów, są to:
- Mozzarella jest zdecydowanie numerem jeden wśród serów dla Włochów. To właśnie ten ser został jako pierwszy użyty do pierwszej „oficjalnej” pizzy przez Rafaela Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Mozzarella to ser, który powstaje z mleka owczego lub z mleka bawolicy i wyróżnia się lekko kwaśnym smakiem, jednak o łagodnym, śmietankowym wyrazie. Ser ten po roztopieniu jest bardzo rozciągliwy, a to sprawiło, że zyskał wielu fanów.
- Parmezan w odróżnieniu od mozzarelli, jest to dość twardy ser, który powstaje z mleka krowiego. Dzięki swojej zwartej konsystencji może być ścierany na wiórki. Posypujemy nim gotową, gorącą pizzę.
- Gorgonzola to ser pleśniowy o niebieskim kolorze, którego konsystencja jest bardzo miękka. Powstaje z mleka krowiego, a jego okres dojrzewania sięga aż 50 dni.
Mozzarella, parmezan i gorgonzola to sery, bez których pizza dla Włocha nie istnieje, w szczególności bez mozzarelli. Są to zdecydowane topy wśród serów do pizzy. Jeśli nie wiecie jaki ser wybrać, polecamy postawić na włoskie wybory, a wasza domowa pizza powinna zaskoczyć swoim smakiem.
Jakie sery nadają się do pizzy?
Asortyment serów do pizzy jest naprawdę bardzo duży. Jak już wcześniej było wspomniane, ser mozzarella to numer jeden do każdej z nich, jednak nie zawsze musi występować jako składnik tej potrawy. Co więc wybrać zamiast mozzarelli do pizzy?
- Pecorino, który podobnie jak parmezan ma twardą konsystencję oraz wytwarzany jest z mleka krowiego, jednak w odróżnieniu jest lekko pikantny w smaku.
- Ricotta powstaje z mleka koziego, krowiego oraz owczego, a jej konsystencja przypomina twaróg.
- Oscypek jest dodatkiem typowo polskim, który wytwarzany jest z mleka owczego. Jego sprężystość i słonawy smak świetnie urozmaici pizzę.
- Ser feta powstaje z pasteryzowanego mleka owczego, a niekiedy dodawane jest do niego mleko kozie. Ma kruchą konsystencję, a jego smak jest lekko słony.
- Ser żółty (gouda, salami, cheddar) również sprawdzi się na pizzy, jednak w wielu wypadkach są bardziej uważane jako dodatek do pozostałych serów
Wybierając ser do pizzy, nie należy kierować się wyłącznie wyborem swojego ulubionego sera, ale również warto zwrócić uwagę na pozostałe składniki znajdujące się na pizzy. Odpowiednia kompozycja pozostałych składników z serem jest nieunikniona, tylko wtedy pizza będzie wyśmienita. Sery o słonawym smaku, takie jak oscypek i ser feta najlepiej odnajdą się w połączeniu z warzywami (oliwkami, suszonymi pomidorami, kiszonymi ogórkami). Z rukolą, szpinakiem i czosnkiem bardzo dobrze będzie się komponował ser gorgonzola.
Jaki ser do brzegów pizzy?
Ser do pizzy jest bardzo ważnym składnikiem, a zarazem niezawodnym. To on scala pozostałe składniki, tworząc jeden niepowtarzalny smak. Dobrej jakości ser, podczas pieczenia, nie powinien stracić swojego smaku ani zapachu. W pizzeriach mamy do wyboru pizzę z serem w jej brzegach lub bez. Decydując się na opcję z brzegami wypełnionymi serami czy nawet robiąc ją w domu, znów pada pytanie, jaki żółty ser do pizzy nada się idealnie w jej brzegi? Wybrać możesz standardowy żółty ser, typu:
- Cheddar powstający z mleka krowiego, bardzo dobrze się topi, jednak nie jest to ser ciągnący. Jego smak jest delikatny i lekko kremowy, a dojrzalszy staje się ostrzejszy
- Ementaler inaczej ser z dziurami, z mleka krowiego. Ma łagodny, wyrazisty smak, z nutką słodkości. Przy bardzo wysokiej temperaturze bardzo dobrze się topi
Do brzegów pizzy, sprawdzi się każdy ser, który idealnie się topi przy wysokiej temperaturze. Idealny ser do brzegów pizzy to również bez zwątpienia mozzarella, dzięki swojej delikatności i ciągłości, sprawdzi się w tym zadaniu. Mozzarella to nie tylko ser do włoskiej pizzy, lecz także ser, który sprawdzi się w twojej kuchni nawet jako dodatek.
Jakie sery do pizzy 4 sery?
Pizza 4 sery jest prawdziwą ucztą, którą kochają wszyscy wielbiciele takich kremowych składników. Przepis wywodzi się z Włoch, a sama pizza nosi nazwę Quattro Formaggi, co oznacza użycie 4 serów w równych proporcjach. W skład pierwotnego przepisu wchodziły:
- ser pleśniowy lub dojrzały,
- ser miękki lub śmietankowy,
- ser twardy,
- ser delikatny, ciągnący się po roztopieniu.
Biorąc pod uwagę rodzaje serów, każdy z nich miał za zadanie prezentować swój niepowtarzalny smak, a jednocześnie odmienną.
Pierwszy przepis pizzy 4 sery składał się z mozzarelli, parmezanu, ricotty oraz gorgonzoli. Nie są to jednak sztywne składniki pizzy serowej. Więc, jakie wybrać sery do pizzy 4 sery? Obecnie, na całym świecie powstają różne warianty, które łączą wszelakie rodzaje serów. W swoim zaciszu domowym mamy możliwość dowolnej kombinacji, która będzie miała swój niepowtarzalny, głęboki smak. Jaki ser do pizzy można wybrać w formie zamienników? W polskim wydaniu można dodać ementaler, ser kozi, ricottę oraz fetę. Te zamienniki również odzwierciedlają smak, pierwszej pizzy 4 sery.

