Makaron dobrej jakości rozpoznacie po 3 rzeczach. Włosi wiedzą to od dawna

W tym artykule:
- Po czym poznać dobry makaron? Najpierw zerknijcie na kolor
- Jaką strukturę powinien mieć dobry makaron?
- Ile trwa gotowanie makaronu?
Lubicie makarony i nie wyobrażacie sobie bez nich codziennych obiadów? Ten składnik jest wdzięczną bazą do wyczarowania prostych i sycących dań, takich jak spaghetti carbonara, lasagne bolognese, tagliatelle ze szpinakiem czy penne z suszonymi pomidorami. Nie zawsze jednak potrawy wychodzą tak samo pyszne, a wszystko to kwestia wyboru dobrej bazy, czyli jakościowego makaronu. Jak na sklepowych półkach przepełnionych przeróżnymi kluskami wybrać te najlepsze? Dobrej jakości makaron poznacie po 3 podstawowych rzeczach. Poznajcie te wyznaczniki i pamiętajcie o nich podczas kolejnych zakupów, a już nigdy się nie nabierzecie na podróbki.

Po czym poznać dobry makaron? Najpierw zerknijcie na kolor
Pierwsza oznaka dobrej jakości makaronu to jego kolor. Przyglądając się w sklepie różnego rodzaju rurkom, kolankom, czy muszelkom z pewnością zauważycie różnice w ich barwach i nie jest to przypadek. Niektóre suche makarony w paczkach mają jasny, delikatny odcień, a inne są intensywnie żółte i wbrew pozorom wcale nie jest to zasługa żółtek. Choć na pierwszy rzut oka takie żółciutkie kluseczki wyglądają na bardziej apetyczne, to jednak zazwyczaj są one gorsze jakościowo. Okazuje się bowiem, że jeśli makaron ma intensywnie żółtą barwę był poddany szybkiemu suszeniu w bardzo wysokiej temperaturze, a to powoduje lekko gorzki smak po ugotowaniu. Z kolei ten nieco jaśniejszy bladożółty makaron jest wysuszony naturalnie, więc z pewnością będzie lepszy w smaku i konsystencji.
Z kolei te bardzo blade, niemal białe makarony też nie będą dobrym wyborem, bo oznaczają, że były ona przygotowywane na bazie zwykłej białej mąki pszennej. Z kolei lekko żółtawa będzie znakiem, że makaron jest zrobiony z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum, a to właśnie ona jest stosowana w oryginalnej kuchni włoskiej.
Jaką strukturę powinien mieć dobry makaron?
Kolejnym wyznacznikiem dobrej pasty jest jej tekstura. Gdy spojrzycie na suche makarony z bliska, to zobaczycie, że niektóre z nich mają lekko szorstką powierzchnię, a inne są całkowicie gładkie. Wbrew pozorom idealnie równe rurki czy wstążki wcale nie są lepsze, gdyż idealnie równa powierzchnia nie sprzyja mieszaniu ugotowanego makaronu z przeróżnymi sosami, a dodatkowo świadczy o tym, jak kluski były produkowane. Okazuje się, że to właśnie te nierówności na powierzchni makaronu sprawiają, że sos lepiej klei się do kluseczek, a dodatkowo jest to najlepszy znak, że pasta była produkowana w matrycach z brązu, czyli tradycyjną włoską techniką, stosowaną od lat. Przyjrzyjcie się więc suchym makaronom w pudełkach czy paczkach i postarajcie się wybierać właśnie te, które są lekko chropowate, a z pewnością nie pożałujecie tej decyzji.
Ile trwa gotowanie makaronu?
Ostatnią z 3 oznak dobrego makaronu jest jego sposób gotowania. Wybierając w sklepie opakowanie ze swoim ulubionym spaghetti, penne, fusilli czy tagliatelle, zwróćcie uwagę na podany na odwrocie czas obróbki termicznej. Jeśli producent chwali się, że kluski będą gotowe w 3 czy 4 minuty to niestety wcale nie jest to zaleta, a wyraźna czerwona lampka.
Naturalne włoskie makarony o dobrych składach potrzebują bowiem znacznie więcej czasu, choć trudno tu podać konkretną ilość minut, bo wszystko zależy od rodzaju klusek. Dla przykładu wąskie i cienkie spaghetti musi się gotować około 7 minut, a krótkie rodzaje, jak penne potrzebują już mniej więcej 10 minut. Najlepiej więc trzymać się wskazówek podanych na opakowaniu dobrej jakości makaronu, ale dodatkowo po prostu pilnować klusek i na bieżąco sprawdzać ich konsystencję tak, aby ugotować je al dente i nie doprowadzić do tego, by rozpadły się w garnku.
Zobacz też: Frytki poszły w odstawkę, od kiedy robię chipsy z makaronu. Chrupią i smakują 10x lepiej


